Saturday, January 30, 2010

[HiSTORY] Shinsengumi Stories

Животът на Kondo Isami
(9 ноември 1834 - 17 май 1868)
Главнокомандващ на отряда Шинсенгуми (на картинката са показани реалната личност, актьорът, който играе Кондо Исами в драмата и анимираният характер)
Името
Детското име на историческата фигура Исами Кондо, било Миягава Катсугоро.
Кондо приел името Окубо Ямато през март 1868г., когато станал Младши Съветник. Той използвал същото име и след ареста си от имперската армия.
Матсудайра Катамори му дал “kaimyo”, или “будистко смъртно име”, когато Хиджиката издигнал негов гроб в Айзу.
Според физическото описание на героя, Кондо не е бил много висок. Лицето му било грубо, погледът - остър, а когато се усмихвал, имал трапчинки на бузите.

Лични навици
Славел се с великодушие и добрина. Особено обичал да забавлява околните. Никой никога не го е виждал пиян. Често заемал книги от Kojima Shikanosuke и когато имал свободно време, го използвал за четене. Като лидер бил способен и имал истински авторитет сред останалите от отряда. Затова те го уважавали до последно. Когато ставало дума за задължения, бил истински сериозен. Понякога се възгордявал прекалено, за което често е укоряван от Хиджиката.

Семейство
Кондо Исами бил роден в селцето Kamiishihara, в провинция Мусаши (днешно Chofu в Западно Токио), в дома на фермер, наречен Миягава Киуджиро. Майката, Мийо, починала, когато той бил на 4 или 5 години. Кондо имал двама по-големи братя, а също така и две сестри (по-голяма и по-малка), които умрели много млади. Къщата на Миягава била унищожена по време на Втората световна война (1943).
На 19 октомври 1849г., Кондо Исами бил осиновен от Шуске Кондо, майстор-сенсей на Tennen Rishin-ryu, създател на известно дожо училище. На 29 март 1860г. се омъжил за Матсуи Тсуне, дъщеря на Матсуи Ясогара. С нея имал една дъщеря на име Тамако (или Тама).
Кондо бил приятел с Коджима Шиканоске, с когота станал кръвен брат, преди той да замине за Киото.
Племенникът на Кондо, Миягава Югоро, последвал чичо си в отряда на шинсенгуми. Другият му племенник, Миягава Шинкичи, се присъединил към шинсенгуми през 1865г.

Детство
Кондо е описван като добро дете, на което не са се карали често. Баща му бил любител на военните истории и често му разказвал героични приказки, които оказали голяма влияние върху него. Като по-малък, той имал проблеми с други деца, които, обаче, колкото и да го тормозели, никога не могли да го накарат да заплаче. Самият той се отнасял добре към по-малките хлапета. Не проявявал жестокост.

Бойни умения
Училище (Ryu) - Tennen Rishin Ryu
Ранк - Tennen Rishin Ryu Shihan (Teacher)
Учител - Kondo Shusuke, Shieikan dojo [район Ichigaya, Shinjuku, Tokyo]
Заедно с двамата си братя, Кондо станал ченик на Tennen Rishin Рю на 11-ти Ноември, 1848г., на 15-годишна възраст. Ентусиазмът му бил достатъчно голям, за да му помогне в обучението.
Миягава Катсугоро бил приет в семейство Кондо на 19 октомври 1849. Тогава приел името Кондо Исами. На 27-ми август 1861г., решаващ мач го направил четвърто поколение майстор на училището. Обучението му никога не се ограничавало само в дожото. Кондо често пътувал в провинцията, за да дава уроци. Коджима Шиканоске и Сато Хикогоро, притежавали дожо помощения в домовете си и по време на една подобна визита, Кондо срещнал Хиджиката Тошизо, с когото впоследствие формирал неразривно приятелство.
Изкуството на меча не било единственото нещо, което се преподавало в дожото Shieikan. Много от учениците идвали, за да изучават калиграфия и джиу-джицу.
Любимата техника на Кондо се наричала “Ryubi no Ken” (драконът напада с опашка, когато главата му е атакувана и обратно).

Мечът
Кондо Исами притежавал Дълъг меч - Nagasone Kotetsu.
Според легендата, Кондо имал острие, направено от Нагасоне Котетсу, известният майстор на остриета от 17-и век. Историята разказва, че той спрял разбойник в прочутия Konoike магазин в Осака. В знак на благодарност, собственикът дал на Кондо този меч като подарък. Не се знае, дали реално той не е бил фалшификат. Сайто Хаджиме твърдял това със сигурност.
Според някои други мнения, Кондо притежавал още един меч, наречен Кийомару. Той бил сътворен по време на ерата Бакуматсу.

Шинсенгуми период
 Кондо Исами в битката при Кошю- Катсунума.
Кондо бил избран за един от тримата командири "Мибу Роши", когато отрядът бил формиран в Мибу. По-късно той станал единствен командир на групата, по времето, когато са били елиминирани Serizawa Kamo и др.
Първоначално той се присъединил към военните сили "Roshitai" с надеждата да се превърне в самурай, служещ на Шогуна. Това желание се сбъднало през месец юни 1867 година, когато шинсенгуми официално влезли в свитата на Токугава. Самият Кондо имал правото директно да се среща с Шогуна. На 1-ви март 1868 той бил назначен за "Wakatoshiyori" или "Младши Консул". По този повод му е дадено името "Окубо Ямато".
Кондо бил ранен през декември на 1867 година, когато останалите последователи на Ито Кашитаро направили опит за покушение срещу него. Раната в дясното му рамо останала до края на живота му. След битката Тоба-Фушими, той посетил Мацумото Рьоуджин в Едо и лекарят отстранил костни фрагменти, които били все още в рамото му. Когато отишъл в Kофуой, той пътувал в носилка. Следователно последствията от раната действително били  сериозни. След битката, Хиджиката бързо взел мерки и го върнал обратно в Едо за медицинско лечение.
Кондо бил заловен на 3-ти април 1868 и отведен в Итабаши. Малко по-късно, на 25-ти април, 1868г., бил обезглавен, без да му се даде шанс да извърши сепуку. Кондо приел смъртта с достойнство.
Днес точното местоположение на тленните му останки е неизвестно. Тялото му най-вероятно е погребано в храма Рюген-джи в Митака, Токио, от Миягава Югоро. Главата му сигурно е преместена в храма Хозо-джи, в Киото. Но каква е реалната истина, не е известна на никого.

Униформата на Кондо Исами
Той обличал черна тренировъчна роба с избродиран бял човешки череп на гърба. Смята се, че е носел това облекло, за да се разграничи умението му като фехтовач. Днес сакото му е изложено в къщата Коджима.

Ранни влияния
Както вече споменахме, бащата на Кондо Исами обичал да му разказва самурайски истории. Едно от имената, за които често говорел, било това на Като Кийомаса, който играел важна роля за инвазията на Тойотоми Хидейоши в Корея. След смъртта на Тойотоми, той изглежда дал подкрепата си на Токугава Иеясу. Като Киомаса описал много от своите идеи, сред които само малка част била преведена на английски.
Кондо научил от разказите на баща си за две от четирите големи китайски класически произведения. Едното от тях е “Water Margin”, което изглежда е било написано от двама души, Luo Guanzhong и Shi Nai’an. Новелата описва историята на герой, превърнал се в истински Робин Худ за Китай. Неговият край бил подобен на този на воините шинсенгуми.
Друга творба на Luo Guanzhong, “Romance of the Three Kingdoms”, била любима на Кондо.

Кондо композирал собствената си смъртна поема:
"Submitting to the will of another,
I have nothing to say this day.
I value honor above life.

Ah, the long flashing sword
to which I readily surrender,
and repay my lord's kindness with my life."

Инфо - http://en.wikipedia.org/wiki/Kond%C5%8D_Isami

No comments:

Post a Comment